Dioptrické brýle podle tvaru obličeje

12.08.2014 14:54

Pro mnohé z nás je nejdůležitější aspekt při vybírání brýlí to, jak budou vypadat na našem obličeji. Můžete zkoušet tisíce brýlí a zjišťovat, které se k vám nejlépe hodí, ale když si předem ujasníte vaše možnosti výběru, ušetříte mnoho času.

Především si musíte uvědomit, jaký máte tvar obličeje a barvu pleti a pak porozumíte tomu, mezi kterými obroučkami a barvami hledat brýle přesně pro vás.

Při výběru brýlí dávejte pozor na obočí, ve většině případů je lepší, aby horní linie obruby kopírovala linii obočí – neměla by se objevit za skly.

U nosu je třeba respektovat jeho šířku, brýle musí perfektně sedět.

Barva brýlové obruby by neměla být výrazně tmavší, než je barva vlasů.

Doptrické brýle by neměly kopírovat tvar obličeje (například kulaté obroučky ke kulatému obličeji).

Dá se říci, že existují čtyři základní typy obličeje: kulatý, oválný, hranatý a srdcovitý.

 

Kulatý tvar

kulaty.jpgObličej je zhruba stejně široký jako dlouhý.

U vašeho typu obličeje je důležité, aby váš obličej vypadal užší a delší, vyzkoušejte dioptrické brýle s úzkými rámy a hranatými okraji, nebo také obdélníkový tvar obroučky. Zeštíhlit kulatý obličej můžete brýlemi s výraznější horní obrubou. Vhodné jsou také bezobroučkové tzv. vrtané brýle se širokou stranicí.

Vyhněte se kulatým brýlovým obroučkám, které ještě více obličej zakulatí.

 

Oválný tvar

ovalny.jpgOválný obličej se považuje za ideální tvar, protože je symetrický a proporcionální. Pro oválný obličej se dioptrické brýle vybírají celkem jednoduše. Nejspíše budete vypadat skvěle v jakémkoliv typu brýlí i v nejrůznějších odstínech. Slušet vám budou zejména podlouhlé a oblé brýlové obroučky, které kopírují tvar obočí. Volte brýle s detaily na stranicích, které zaujmou a upoutají pozornost.

 

 

Hranatý tvar

hranaty.jpgShodná šířka čela s bradou a hranaté licní kosti. Rozhodně neberte do ruky příliš malé brýlové obroučky, ty by na vašem obličeji nevynikly. Nebojte se a vyberte si netradiční tvar nebo barvu. K Vaší tváři si můžete dovolit brýlové obruby výrazné a mohutnější nebo barevné plastové obruby. Většina extravagantních dioptrickcých brýlí, které si ostatní nemohou dovolit, perfektně sedne k tvaru vašeho obličeje. Výhodou je, že si můžete dovolit pořídit poměrně velké, moderní a zajímavé obroučky. Abyste vyvážili linii očí a kontur obličeje, pořiďte si dioptrické brýle, které jsou širší a nemají ostřejší hrany. Oválnější brýle zjemní hranatější rysy v obličeji.

 

 

Srdcovitý tvar

srdcovity.jpgObličej je nejširší v oblasti čela, je užší v oblasti čelistí a postupně se zužuje do špičaté brady. Lehké a oblé rámy pomohou minimalizovat široké čelo. Hledejte především vzdušné obroučky, které zjemní váš vzhled a spíše jemnější, ne příliš výrazné, obruby obdelníkového nebo oválného tvaru. Vyzkoušejte obruby, jejichž spodní strana je široká (robusnější), či ideálně obruby bez obrouček.